Droge ogen

Droge ogen ontstaan door onvoldoende traanproductie of een te snel verdampende traanfilm. Hierdoor kunnen ogen gaan branden en gevoelig worden, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn en je kan last krijgen van lichtgevoeligheid.

Meer informatie over droge ogen?

Contacteer ons

Wat is de traanfilm?

De traanfilm bestaat uit drie lagen:

De buitenste laag

Een vetachtige laag die geproduceerd wordt door kleine talgkliertjes in de ooglidrand (de kliertjes van Meiboom). Deze laag voorkomt dat het traanvocht (te snel) verdampt.

De middelste laag

Een waterige laag die geproduceerd wordt door de traanklier. Deze bevindt zich in de buitenste en bovenste zone van het ooglid.

De binnenste laag

Een slijmachtig laagje dat wordt geproduceerd door kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en ervoor zorgt dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en er zich goed aan vasthecht.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van droge ogen is veroudering. Naarmate we ouder worden vermindert de werking van de traankliertjes en worden de ogen sneller droog.

Andere oorzaken voor droge ogen kunnen zijn:

Aandoeningen of hormonale afwijkingen

Algemene lichamelijke situaties of aandoeningen, zoals hormonale afwijkingen (o.a. schildklierziekten en diabetes) of hormoonveranderingen (zwangerschap, menopauze).

Beschadiging van de gevoelszenuw

Beschadigingen van de gevoelszenuw van het oog (o.a. na infecties zoals herpes of gordelroos).

Omgevingsfactoren

Verschillende omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, airconditioning, computer en/of tabletgebruik, sterke luchtstromingen (autorijden met het raam open), gebruik van bepaalde geneesmiddelen en contactlenzen.

Herkent u droge ogen bij uzelf?
In dat geval is het aangewezen om dringend contact op te nemen met ons oogcentrum.

Contacteer ons

Onderzoek en behandeling droge ogen

Eerst dient vastgesteld te worden welk soort droge ogen u heeft. Onze oogartsen beschikken over de nieuwste, meest gesofisticeerde apparatuur om te kunnen aantonen welk type droge ogen onze patiënten hebben (o.a. Tearlab en OCT met epitheelmapping).

Behandelingen van droge ogen

De traanklier stimuleren om zo de traanproductie te verhogen tot het gewenste niveau is helaas niet mogelijk.
Wel kunnen we de hoeveelheid traanvocht verhogen door druppels te gebruiken (‘kunsttranen’), door de afvoer van traanvocht te verminderen met ‘traanplugs’ of door de kwaliteit van het traanvocht te verbeteren met bv. een IPL-behandeling, door ooglidrandhygiëne, …

Het is belangrijk om te beseffen dat droge ogen het alledaags leven enorm kunnen beïnvloeden en dat slechts door een doorgedreven en langdurige behandeling een bevredigend resultaat kan bekomen worden. Om deze redenen zullen er dikwijls verschillende behandelmethodes gecombineerd worden. De specialisten in ons oogcentrum zijn allen gecertificeerd in de behandeling van droge, rode ogen. De oogarts zal met u bespreken welke behandeling de meeste geschikte is in uw geval.

MiBo Thermoflo

MiBo Thermoflo is een pijnloze therapeutische behandeling voor droge ogen die gebruik maakt van gecontroleerde warmte. De warmte wordt geabsorbeerd diep in het weefsel van de Meiboom kliertjes (de olieproducerende klieren gelegen op de rand van de oogleden). Hierdoor wordt de verharde olie in de klieren vloeibaar gemaakt zodat er terug een gezondere traanfilm ontstaat. Het voornaamste effect is de verbetering van de dikte en de kwaliteit van de vetlaag van de traanfilm om de traanfunctie te ondersteunen.

Behandelingen van droge ogen

De traanklier stimuleren om zo de traanproductie te verhogen tot het gewenste niveau is helaas niet mogelijk.
Wel kunnen we de hoeveelheid traanvocht verhogen door druppels te gebruiken (‘kunsttranen’), door de afvoer van traanvocht te verminderen met ‘traanplugs’ of door de kwaliteit van het traanvocht te verbeteren met bv. een IPL-behandeling, door ooglidrandhygiëne, …

Voedingssupplementen

Er zijn verschillende voedingssupplementen die de gezondheid van de ogen verbeteren en ondersteunen. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk om uitdroging van de ogen te verhinderen en om oogontstekingen te onderdrukken. Onze oogartsen gebruiken enkel de hoog gedoseerde omega-3 tabletten om een optimaal en duurzaam resultaat te bekomen.

Herkent u droge ogen bij uzelf?
In dat geval is het aangewezen om dringend contact op te nemen met ons oogcentrum.

Contacteer ons

Punctum plugs

Als er niet voldoende traanvocht wordt geproduceerd, of wanneer het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, kan behandeling met een punctum plug uitkomst bieden. De pluggen zien eruit als een soort kleine champagnekurkjes en zijn niet zichtbaar in het oog. Met het plugje wordt het afvoerkanaal van de tranen in het onderste ooglid dichtgemaakt, zodat de tranen langer op het oog blijven en er betere bevochtiging van het oog ontstaat.

IPL

IPL staat voor Intense Pulsed Light (een gesofisticeerde vorm van lichttherapie). Deze behandeling zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van het traanvocht. Het voornaamste effect van deze lichttherapie is de verbetering van de dikte en de kwaliteit van de vetlaag van de traanfilm. Het warme licht werkt diep in op de olieachtige traankliertjes waardoor de afscheiding vloeibaarder wordt. Ook de bloedcirculatie zal verbeteren en dit heeft een ontstekingsremmende invloed op de klieren en de oogleden.

Om een bevredigend resultaat te bekomen zijn 4 behandelingen van telkens ongeveer 15 minuten noodzakelijk, dit met een telkens vastgelegd interval. Als de eerste sessie valt op dag 0, dan volgen de herhaalsessies op dag 15, dag 45 en op dag 75. De verbetering zal duidelijk waargenomen worden in de week volgend op de tweede of derde behandeling. Uit onderzoeken is gebleken dat bij behandeling met intensief licht bij 90% van de patiënten een succesvol resultaat werd behaald. Als kers op de taart resulteert deze behandeling in een mooie gezonde huid van de oogleden.

Blephasteam

Dit apparaat helpt om de traanfilm van de ogen op een natuurlijke manier te verbeteren waardoor ook de gezondheid van het oog, het zicht en comfort verbeterd. De vetlaag van de traanfilm verbetert van dikte en kwaliteit, wat de traanfunctie ten goede komt. De vetlaag van de traanfilm wordt geproduceerd door de Meiboom kliertjes. Deze klieren kunnen verstopt raken, waardoor er irritatie aan de ooglidranden met korstjes, schilfertjes en droge ogen ontstaan.

De Blephasteam stoombril is ontworpen om de klieren in de oogleden op een veilige wijze te verwarmen tot 40° C om zo de olie in de Meiboom klieren vloeibaar te maken. Door een zachte massage met een lichte druk op de oogleden worden eventuele verstoppingen opgelost. De warmte en het vocht dat ontstaat binnenin de bril, zorgt dat gestolde en harde olie in de verstopte klieren smelt, zodat het gemakkelijker wordt om klieren door druk en massage vrij te maken.

Vraag vrijblijvend een afspraak

Contacteer ons

dr-mertens

Dr. E. Mertens

dr-schraepen

Dr. P. Schraepen

dr-de-keyser

Dr. M. De Keyser

U wenst een afspraak te maken of u wenst meer informatie, vul dan onderstaand formulier in.

Ik geef toestemming om mijn gegevens te verwerken volgens de privacy disclamier.

isabelle -pringiers“Medipolis is een plaats waar men binnenstapt en waar rust heerst. Het komt zeer uitnodigend over met de balie waar men een kopje koffie of thee kan nemen. Het team is heel professioneel en elk onderzoek wordt zorgvuldig uitgelegd. Je wordt ten allen tijde met respect behandeld. Eens in Medipolis heb ik mij voor de ingreep op geen enkel moment zenuwachtig of gestresseerd gevoeld. Voor mij is Medipolis the place to be voor mijn oogjes.”

– Isabelle Pringiers

Dr. Erik Mertens

Oogchirurg

Tel.: +32 03 828 29 49

Boomsesteenweg 223
2610 Wilrijk