Maculadegeneratie of netvliesveroudering

Maculadegeneratie (AMD of LMD) is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies. Dit deel van het netvlies, de macula, zorgt voor het waarnemen van kleine details. Vaak wordt maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies of netvliesveroudering genoemd.

Meer informatie over maculadegeneratie?

Contacteer ons

Wat is maculadegeneratie?

Zoals in een fototoestel de film of de sensor de lichtgevoelige laag is, zo is het netvlies de lichtgevoelige laag van het oog. Alleen de macula is in staat tot echt scherp zien. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van een grote concentratie aan contrast- en kleurzien cellen (de kegeltjes). Het overige deel van het netvlies zorgt voor het perifere zien en het nachtzicht en heeft dan ook de grootste concentratie aan staafjes en minder kegeltjes.
Bewegingen kunnen met dit deel van het netvlies juist wel goed onderscheiden worden. De staafjes zijn dus verantwoordelijk voor het gezichtsveld.
Het afsterven van de kegeltjes wordt maculadegeneratie genoemd. Het scherp zicht verdwijnt en er blijft midden in het beeld een vlek achter.
Zicht met maculadegeneratie
Normaal zicht

Oorzaken

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Deze vorm komt het meeste voor. De leeftijdsgebonden maculadegeneratie begint meestal na het vijftigste levensjaar. In de Westerse wereld is LMD de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 65 jaar.

De ‘droge’ LMD
Deze vorm begint als kleine bleekgele afzettingen, ‘drusen’ genoemd, die zich beginnen op te hopen in de macula. Het optreden van deze drusen gaat gepaard met een vermindering van het aantal kegeltjes in de macula, waardoor het zicht zal verminderen. Dit is een sluipend en zeer langzaam verlopend proces, waarbij het vele jaren kan duren voordat het scherp zien achteruit gaat. Gewoonlijk zijn beide ogen min of meer gelijk aangedaan.
Het is bij de droge LMD belangrijk dat je in de gaten houdt of er vertekening optreden in de beelden van de omgeving zoals een bocht in een raamkozijn of regel van een schrift. Dit kan wijzen op het ontstaan van de ‘natte’ vorm.
De ‘natte’ LMD
Deze vorm van LMD wordt ook wel exsudatieve LMD, schijfvormige LMD of ziekte van Junius-Kuhnt genoemd. Bij natte LMD verloopt het verlies van het gezichtsvermogen veel sneller. Deze ontstaat als bloedvaatjes achter de macula gaan groeien, waarbij vocht en/of een bloeding onder het netvlies terechtkomt. Deze lekkage beschadigt de lichtgevoelige cellen in het netvlies, wat een snelle en ernstige achteruitgang van het gezichtsvermogen veroorzaakt. Uiteindelijk ontstaat er een litteken in de macula met verlies van het centrale zien als gevolg. Opvallend is dat het andere oog nog lange tijd goed kan blijven.
Herkent u netvliesveroudering bij uzelf?
In dat geval is het aangewezen om dringend contact op te nemen met ons oogcentrum.

Contacteer ons

Behandelingen van maculadegeneratie

Injecties
Om een natte maculadegeneratie weer terug te brengen naar de droge vorm kunnen eventueel maandelijks anti-VEGF injecties in het getroffen oog gegeven worden. Vaak is het niet mogelijk de gezichtsscherpte terug te verbeteren. LMD is een chronisch progressieve aandoening. Er wordt dus van een succesvolle behandeling gesproken als de gezichtsscherpte minder snel daalt dan zonder behandeling.
Lucentis, Avastin of Eylea, etc. worden toegediend als een injectie in het oog. De eerste 3 maanden wordt er elke maand één injectie gegeven. Hierna moet het gezichtsvermogen van de patiënt worden gecontroleerd en als de LMD weer nat wordt, moet opnieuw een reeks van maandelijkse injecties worden toegediend. In de praktijk blijft een maandelijkse controle nodig en komt de behandeling vaak neer op zo’n 7 à 10 injecties per oog per jaar.
Ellex 2RT koude laser
De nieuwste behandeling voor beginnende maculadegeneratie gebeurt met de revolutionaire Ellex 2RT koude laser. Anders dan bestaande laserbehandelingen veroorzaakt Retina Regeneratie Therapie geen permanente schade aan het netvlies.
De 2RT is een laser die geen warmte ontwikkeld maar een natuurlijk biologisch herstelproces stimuleert. Het toestel maakt gebruik van zeer korte laserpulsen van 3 nanoseconden om het Retinale Pigment Epitheel (RPE) te stimuleren. Hierdoor wordt een proces van celverjonging in gang gezet zonder dat er schade aan het netvlies ontstaat. De pijnloze laserpulsen zetten het netvlies aan tot weefselherstel en weefselregeneratie. Maculaire drusen kunnen hierdoor aanzienlijk in aantal afnemen en de conditie van de macula verbetert. Zo kan de overgang van de droge vorm van LMD naar de natte vorm door de 2RT worden voorkomen of jaren worden uitgesteld.
Het effect van de 2RT laser is echter niet permanent. Waarschijnlijk is herhaling van de behandeling eens in de 6 tot 12 maanden noodzakelijk. Aangezien de koude 2RT laser geen schade veroorzaakt is dit geen probleem. De behandeling kan dan ook onbeperkt worden herhaald.
Voor de 2RT koude laser
Na de 2RT koude laser
Vraag vrijblijvend een afspraak

Contacteer ons

dr-mertens

Dr. E. Mertens

dr-schraepen

Dr. P. Schraepen

dr-de-keyser

Dr. M. De Keyser

U wenst een afspraak te maken of u wenst meer informatie, vul dan onderstaand formulier in.

Ik geef toestemming om mijn gegevens te verwerken volgens de privacy disclamier.

“Tegenwoordig ben je bij artsen sneller buiten dan je bent geparkeerd. Hier in Medipolis neemt men nog de tijd voor een goede uitleg.”

– Mevrouw Jacobs Ghislaine

Dr. Erik Mertens

Oogchirurg

Tel.: +32 03 828 29 49

Boomsesteenweg 223
2610 Wilrijk